Afgelopen weekend waagde ik mij aan het zelf maken van jam. Ik had nog wat appels in huis, citroen en lavendel uit de tuin.
Ik zocht wat recepten op het internet en ging aan de gang. Appeltjes schillen, in stukken snijden. Daarna ze op het vuur gezet om er een soort moes van te maken. Citroensap en wat geraspte citroen er aan toegevoegd. Omdat ik geen confituursuiker in huis had, heb ik de gewone kristalsuiker gebruikt. Het geheel laten inkoken en aan het einde nog wat grotere stukken citroenschil er aan toegevoegd samen met wat stukjes lavendel. Ik was erg voorzichtig met de lavendel aangezien dit best kan overheersen. Ondertussen wat oude jam potjes en de deksels gesteriliseerd.
Uiteindelijk de potjes gevuld met de jam en daarna de potjes omgedraaid zodat de lucht die in de potjes zat gepasteuriseerd werd. De potjes een nacht in de koelkast gezet zodat ze goed konden afkoelen en opstijven. De laatste stap: het schrijven van de leuke Ikea stickers.
Inmiddels heb ik de jam geproefd en een deskundige laten proeven. De jam is heel krachtig en zoet van smaak. Vooral de citroen komt goed naar voor. Bij de volgende poging ga ik gebruik maken van zure appels, confituursuiker en minder citroen.
Maar nu eerst een heerlijke cake bakken waar ik de jam ga tussen smeren. Wordt vervolgd….