Navelstrengbloeddonatie
Deze week een heel ander thema: navelstrengbloeddonatie.
Tijdens de zwangerschap ben je met hele andere dingen bezig, maar wist je dat je gelijk na je bevallig navelstrengbloed kan doneren!
Toen ik hierover las wist ik gelijk dat dit iets was wat ik wou doen! Nou ja doen, ik hoefde er eigelijk helemaal niets voor te doen. Na het knippen van de navelstreng en de nageboorte vingen ze het bloed uit de navelstreng en placenta op. Er moest alleen een klein beetje bloed bij mij worden afgenomen voor controle.
Navelstrengbloed is het bloed dat na de geboorte achterblijft in de placenta (moederkoek) en de navelstreng. Het bevat veel stamcellen en kan gebruikt worden voor stamceltransplantaties.
Jullie vragen je dan af, waarom je dat zou doen zo net na de bevalling. Ben je dan met hele andere dingen bezig?! Ja dat klopt, MAAR als jij door die kleine handeling iemand anders ook een kans op leven geeft … dan denk je daar geen 2 keer over na.
Waarom?
Vorige jaar tijdens het trouwfeest van mijn vader ontmoette ik een hoop oude bekenden, waaronder twee oude buren. Haar herkende ik snel, maar hem niet. En dat bleek achteraf helaas ook niet zo gek. De man vocht jammer genoeg al een aantal jaar tegen leukemie. Een harde strijd die hij afgelopen zomer tevergeefs heeft verloren. Veel te jong en zo zonde! Mensen als hij en andere met bloedziekten kunnen geholpen worden met de stamcellen uit het navelstrengbloed. Hoewel het geen 100% succesgarantie kent, is elke extra kans er één wanneer je vecht voor je leven. In dit geval is het 40 %. (bron) 40% meer kans op genezing bij kinderen en volwassenen met ernstige bloedziekten zoals leukemie. Dat vind ik nogal wat, zeker als je weet dat er een groot te kort is aan stamceldonoren!
Wist je dat?
Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid. Zonde, want de afname van navelstrengbloed is pijnloos en is niet schadelijk of belastend voor de pasgeboren baby of voor jou.
Wat moet je doen?
Geef dit aan bij de verloskundige of gynaecoloog. Download het donatiefomulier in Nederland bijvoorbeeld via Sanquin en België via Partena. Vermeld jouw keuze bij in het geboorteplan en bij de verloskundige/gynaecoloog zodat het niet wordt vergeten.
Voorwaarden
Helaas voert men in Nederland deze handeling niet overal uit. Kijk dus of jouw verloskundige / ziekenhuis dit doet. Daarnaast doet men het enkel als het goed gaat met jou en de baby. Jullie komen dus altijd op de eerste plaats. Wel belangrijk! Ook wordt er gekeken of je geen erfelijke ziekten hebt en dat soort zaken. Als er dan iets uit het onderzoek komt dan hoor je dat later ook. Het is dus een afweging of je dat dan wil weten.
Vind je het interessant, kijk dan even op de site van Sanquin of Partena voor meer informatie.
Ik ben blij dat ik het gedaan heb en stiekem hoop ik natuurlijk dat ik er iemand mee heb kunnen helpen!
In memoriam voor Luc en alle andere…