Quiche Lorraine
Even in de koelkast snuffelen en dan zie je dat je nog een hoop lekker verse dingen hebt: prei, paprika, spek, kaas en eieren. Volgens mij de ideale combinatie voor een hartige taart: Quiche Lorraine. Ik had geen bladerdeeg in huis, maar hoe moeilijk kan het zijn. Uiteindelijk werd het geen bladerdeeg maar een kruimeldeeg. Net zo lekker.
Tijd voor een nieuw experiment.
De taartvorm die ik heb gebruikt was 28 cm (diameter),
Ingrediënten
Korstdeeg:
250 gram bloem
100 gram koude boter in blokjes
2 losgeklopte eieren
Zout, Peper, tijm.
2 eetlepels koud water
Quiche vulling:
1Paprika
1/2 grote prei of 1 kleine prei
125 gram spek
3 a 4 eieren
250 cl room
3 eetlepels zure room
1 handje geraspte old Amsterdam of een ander restje kaas
Het recept
Het deegmaken
1. Zeef de bloem in een grote kom, doe er peper, zout en tijm bij. Kneed voorzichtig met je vingertoppen de boter door de bloem. Als het er uitgaat zien als broodkruimels, dan ben je goed bezig. Ga door tot het een redelijk gelijk uitziet.
2. Voeg vervolgens het geklopte ei en het water toe. Kneed dit tot je een soepel deeg hebt. Afhankelijk van de grote van de eieren voeg je wat extra bloem toe zodat het deeg niet te nat is.
3. Wikkel het deeg in wat vershoudfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Terwijl het deeg rust ruim ik de keuken altijd weer op. Als ik met bloem werk dan wordt het toch vaak een witte bende bij mij. Heb jij dat niet, dan kan je rustig een boekje lezen.
4. Laat de oven voorverwarmen op 180 graden.
5. Na 30 minuten haal je het deeg uit de koelkast. Bestuif het aanrecht met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot een mooi cirkel. Vet de taartvorm in met bakspray, maar je kan net zo goed olie of boter gebruiken. Bestrooi de taartvorm met wat paneermeel en zorg dat het evenredig wordt verdeeld. Dit kan je doen door de vorm wat schuin te houden en langzaam te draaien. Wat je te veel hebt valt uiteindelijk uit de vorm. Leg het deeg in de vorm en druk goed aan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Wat je te veel hebt snij je af. Leg wat blindbak bonen in de vorm en zet het deeg 30 minuten in de oven. Op deze manier voorkom je dat het deeg niet gaar is. Ik had het zelf maar 15 min gedaan en merkte uiteindelijk dat het deeg niet helemaal gaar was. Zo moet het wel lukken volgens mij.
De vulling
6. Ondertussen heb je de tijd om de groenten te snijden. Ik heb paprika en prei gebruikt. Snij de paprika in kleine stukjes en de prei in ringen.
7. Klop de eieren los. Voeg room en zure room toe. Gebruik ook wat peper, zout , tijm, oregano en rozemarijn. Klop dit op tot een luchtig geheel.
8. Haal het deeg uit de oven. Zet de oven op 200 graden.
9. Leg de prei en paprika op het deeg en strooi de spekjes en de kaas daarover. Giet nu het eimengsel gelijkmatig uit in de taart vorm. Werk eventueel of met wat extra kaas.
10. Zet in de oven voor circa 30-40 min. Houd het zelf het een beetje in de gaten. Als je denkt dat het gaar is maar het niet helemaal zeker weet dan kan je satéprikker gebruiker om even te voelen of het eimengsel klaar is. Weet je het zeker? Haal hem dan maar uit de oven..
Eet smakelijk!
Doe jij het anders? Maak je andere smaak combinaties? Deel ze!