Babykleding wassen
Als je dan alles hebt wat je nodig denkt te hebben en wat extra natuurlijk, dan moet de babykleding gewassen worden. Maar niet alleen dat…ALLES!! Kleertjes, dekentjes, lakentjes, speeltjes, tetra/hydrofieledoeken….
Kleine wasjes, grote wasjes, doe ze in je wasmasjien
Laat maar lekker draaien, steeds meer in die wasmasjien…
En waarom daar zo veel tijd en moeite in steken? De kleertjes zien er fantastisch uit maar kunnen nog restanten van chemische middelen bevatten uit het fabriek. Bovendien heeft het in de winkel gelegen en is het door vele handen gegaan. Zo’n kindje, vers van de pers, heeft een heel nieuwe huid en is nog wat gevoelig. Dat lieve roze huidje kan dus behoorlijk geïrriteerd geraken door al die gekke stoffen die onze industrie gebruikt. Wassen is dus zeker de boodschap!
Wasmachine
Maar daar houdt het niet bij op. Ze raden je ook aan om eerst de wasmachine te wassen voordat je aan de slag gaat. Omdat er in een wasmachine door de loop van tijd de nodige zeepresten en andere zaken worden verzameld, moet deze er dus ook aan geloven. Gelukkig doe ik dit al af en toe. Je hebt er van die flesjes voor, die zorgen dat alle aan- en afvoeren worden gereinigd. Niet alleen fijn voor de babykleertjes maar ook voor de eigen was. Het zorgt er ook voor dat de machine niet muf gaat ruiken als je hem even niet gebruikt.
Heet
Zelf was ik vaak zo koud mogelijk, niet alleen beter voor de kleding maar ook voor het milieu. Ze raden voor babykleding wel aan zo hoog mogelijk te wassen. Het gaat niet alleen om de chemische stoffen maar ook om de bacteriën die in de kleding kunnen zitten. Hoewel ik denk dat dit laatste met name van belang is in de tweede fase: als ze de kleding ook hebben aangehad…. Blijf wel goed op de labeltjes letten. Sommige kleertjes kunnen echt niet op 60 graden worden gewassen. Laat je niet te bang maken, als het een wasje heeft gehad scheelt het al een hele hoop.
Wasmiddel
Er wordt overal aangeraden zo neutraal mogelijk wasmiddel te gebruiken voor het wassen van je babykleding, dit om allergische reacties te voorkomen. Wij kozen voor de spullen van Neutral, makkelijk te verkrijgen bij AH en niet alleen goed voor de kleine maar ook voor ons. Bovendien wordt aangeraden geen wasverzachter te gebruiken. Dit advies heb ik even naast mij neergelegd. Heerlijk, die lieve babykleding die aanvoelt als schuurpapier. Niet dus, daarom heb ik een heel klein beetje wasverzachter van Neutral gebruikt. De producten van Neutral zijn geur-en kleurloos en zijn dermatologisch getest. Als het dan echt zo erg zou zijn, dan gebruik ik het minst kwade lijkt mij… Ik denk dat het wel goed gaat zo lang het geur- en kleurloos is en dermatologisch getest. Mocht dit toch nog een probleem vormen dan komen we hier snel genoeg achter…
Strijken
Wassen, strijken, wassen, strijken. Moeten die kleine kleertjes ook nog eens gestreken worden?? Ja, blijkbaar wel. Men raadt het aan om het in de eerste weken te doen en dan ook nog zo heet mogelijk! Opnieuw heeft het met de bacteriën te maken. Door de hoge temperatuur maken ze geen kans. Stomen maar!
Wanneer
En wanneer dan? Niet te vroeg en niet te laat… Ik heb het dus in week 34 gedaan, omdat je er echt nog wel even mee bezig bent om alles te wassen en te strijken. Het heeft de voorkeur dit voor de 37 weken te doen. Doe dat ook, als je 37 weken bent kan je elke moment bevallen en ben je bovendien al lang blij dat je de eigen was nog kan bijhouden en wegwerken. Zorg wel dat je de kleertjes op een schone, stof vrije plek weg legt. Maak die kasten en lades nog een keer schoon en berg dan alles mooi op. Het is trouwens wel handig om het een beetje op maat te doen. Hou wel rekening met de maat verschillen. Ik heb het niet altijd keurig op maat gedaan, maar ook op gevoel. Sommige merken vallen heel klein of juist heel groot uit. Nederlands, Duitse merken vallen groter uit dan Belgische, Franse of Zuid-Europese merken.